HTML

Igyál bort!

Igyál bort - velem... virtuális borkostoló és gasztrotripp, néha mérgelődés és digitális kukaborogatás. Politika- és erőszakmentes blog! Borozunk.hu - Itt folyik az igazi élet! Kérlek fogyaszd mértékkel és élvezettel, a palackod pedig szelektív hulladékgyűjtőbe dobd!

Friss topikok

borozunk.hu

Baráti vacsora

2011.02.23. 19:23 august

A hét végén egy régi barátomnál vacsoráztunk, és mivel vendégségbe nem illik üres kézzel menni, ezért vittünk is valamit. Csak egy valamit, mert persze az igazi Úriemberek két valamit visznek.Miért kettőt?Egyet ajándékba, egyet meginni. Régi és remek barátságunkra tekintettel csak inni vittünk valamit.

Találomra választottam, mert nem tudtam mi lesz a vacsora; szerencsémre leves után marhapörkölt volt főtt burgonyával, amihez remekül passzolt egy üveg 2007-es Vylyan ördög. Kékfrankos, merlot, kadarka és zweigelt cuvée ez a bor; a bitang erős pörkölttel is harmonizált, különösen utóízben, ahol a paprika lángolása mellett érződő gyümölcsös íz már-már ördöginek hatott.... A lángokat eloltván tapasztalhattam meg valódi ízét; egyharmad barrique és a sokféle szőlő miatt intenzív vörösgyümölcs íze van. Sima, száraz, nem túl erős; utólag sem 'ütött' az alkohol.Tényleg igaz a mottó az üvegen: "Nem kifinomultsága, hanem életereje az, ami rabul ejt."

Az ördög név nem valami hangzatos marketing név, hanem a hely szellemét idézi:

"Egy régi mese szerint az ördög beleszeretett a boszorkány világszép leányába. De ahhoz, hogy elnyerje kezét, ki kellett állnia egy kemény próbát: ha egyetlen éjszaka alatt sikerül felszántania a környező földeket, mielőtt még a kakas megszólal, viheti mátkáját.Az ördög derekasan dolgozott, ám a boszorkány azért boszorkány, hogy ne állja a szavát. Még hajnalhasadta előtt lámpással belevilágított a kakas szemébe, mire az elkukorékolta magát. A csúnyán rászedett ördög világgá ment, a bocskorába került földet pedig időről-időre kiöntötte. A néphit szerint ezekből születtek a villányi hegyek szelíd lankái."

Más, régebbi mondák szerint azért nem sikerült neki a munka, mert nagyon köves volt a talaj, és "szikrázott az eke mint a ménkü".

Remek ár/érték arányú bor!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borozz.blog.hu/api/trackback/id/tr462685858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása