HTML

Igyál bort!

Igyál bort - velem... virtuális borkostoló és gasztrotripp, néha mérgelődés és digitális kukaborogatás. Politika- és erőszakmentes blog! Borozunk.hu - Itt folyik az igazi élet! Kérlek fogyaszd mértékkel és élvezettel, a palackod pedig szelektív hulladékgyűjtőbe dobd!

Friss topikok

borozunk.hu

XIII. Cegléd és vidéke borrendi bál

2011.03.19. 23:23 august

 Ma este Cegléden megrendezésre került a 13. Cegléd és vidéke borrendi bál, amin az Unghváry László Borrend lovagjai és a környék borászai társaságában sikerült részt vennem; remek vacsora, finom borok, zene, tánc, mulatság.

A borlap tanúsága szerint a Klément Családi Borászat, Kökény és Fia családi borászat, a Megyeri fivérek, Molnár és Társa pincészet, Pálinkás Miklós és Fia, valamint a Tápió-vin pincészet temékeit kínálták fogyasztásra, valamint versenybe  szálltak több kategóriában is. Külön díjazták fehér, rosé, valamit vörös kategóriában az év borát és a 'vadászok borát', különdíjat pedig a közönség és a lovagrend nagymestere adott, a legöregebb bor pedig a múzeumi címre pályázhatott.

Az első helyezettek: fehér kategóriában a Megyeri Fivérek aranyérmes chardonnay-je, rose-ból a Kökény és Fia Fischer Parti Roseja, vörösből pedig Klément cabarnet sauvignon-ja. A különdíjakat pedig a Tápió-vin 2009-es cabarnet sauvignon barrique vitte el; tehát a nagymesteri különdíjat, a közönségszavazás díját, és a 'vadászok bora' vörös kategóriáját is.

Erről a borról kérdeztem a Tápió-vin okleveles Borász mérnökét, Kiss Attilát, és kiderült hogy egy tapasztalt, életvidám emberrel találkoztam; mottója: "Nem versenyezni akarok a boraimmal, hanem  azt szeretném hogy a boraimat jó ízzel fogyasszák." A Tápió-vin termőterülete Pest megyében a Monorhoz közeli Bénye és Gomba területén fekszenek, a Borászati üzem pedig Tápiószentmártonban található. A teljes termőterület 110 hektár, ebből 53 hektár új telepítés amiből 10 Ha a cabarnet sauvignon. Ernyős művelésű, 5000 tőke/Ha eloszlású; így a termelés az "inkább kevesebb, de jobb" termelésre van beállítva.

Az erjedés után almasavbontás; majd lefejtés után egy 112 hektós hordóba érlelik 8 hónapon át, majd 6 hónapig féléves, egyszer használt barrique hordóban tárolják; végül palackba töltve, fektetve tárolják. Fiatal még ez a bor, valódi erejét 3-4 év múlva éri majd el. Megkóstolva közepes savak, erős, fűszeres illat; szeder, pirospaprika, közepesen vörös, nagyon jó minőség/ár arányú bor.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borozz.blog.hu/api/trackback/id/tr342754588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása