HTML

Igyál bort!

Igyál bort - velem... virtuális borkostoló és gasztrotripp, néha mérgelődés és digitális kukaborogatás. Politika- és erőszakmentes blog! Borozunk.hu - Itt folyik az igazi élet! Kérlek fogyaszd mértékkel és élvezettel, a palackod pedig szelektív hulladékgyűjtőbe dobd!

Friss topikok

borozunk.hu

XIII. Cegléd és vidéke borrendi bál

2011.03.19. 23:23 august

 Ma este Cegléden megrendezésre került a 13. Cegléd és vidéke borrendi bál, amin az Unghváry László Borrend lovagjai és a környék borászai társaságában sikerült részt vennem; remek vacsora, finom borok, zene, tánc, mulatság.

A borlap tanúsága szerint a Klément Családi Borászat, Kökény és Fia családi borászat, a Megyeri fivérek, Molnár és Társa pincészet, Pálinkás Miklós és Fia, valamint a Tápió-vin pincészet temékeit kínálták fogyasztásra, valamint versenybe  szálltak több kategóriában is. Külön díjazták fehér, rosé, valamit vörös kategóriában az év borát és a 'vadászok borát', különdíjat pedig a közönség és a lovagrend nagymestere adott, a legöregebb bor pedig a múzeumi címre pályázhatott.

Az első helyezettek: fehér kategóriában a Megyeri Fivérek aranyérmes chardonnay-je, rose-ból a Kökény és Fia Fischer Parti Roseja, vörösből pedig Klément cabarnet sauvignon-ja. A különdíjakat pedig a Tápió-vin 2009-es cabarnet sauvignon barrique vitte el; tehát a nagymesteri különdíjat, a közönségszavazás díját, és a 'vadászok bora' vörös kategóriáját is.

Erről a borról kérdeztem a Tápió-vin okleveles Borász mérnökét, Kiss Attilát, és kiderült hogy egy tapasztalt, életvidám emberrel találkoztam; mottója: "Nem versenyezni akarok a boraimmal, hanem  azt szeretném hogy a boraimat jó ízzel fogyasszák." A Tápió-vin termőterülete Pest megyében a Monorhoz közeli Bénye és Gomba területén fekszenek, a Borászati üzem pedig Tápiószentmártonban található. A teljes termőterület 110 hektár, ebből 53 hektár új telepítés amiből 10 Ha a cabarnet sauvignon. Ernyős művelésű, 5000 tőke/Ha eloszlású; így a termelés az "inkább kevesebb, de jobb" termelésre van beállítva.

Az erjedés után almasavbontás; majd lefejtés után egy 112 hektós hordóba érlelik 8 hónapon át, majd 6 hónapig féléves, egyszer használt barrique hordóban tárolják; végül palackba töltve, fektetve tárolják. Fiatal még ez a bor, valódi erejét 3-4 év múlva éri majd el. Megkóstolva közepes savak, erős, fűszeres illat; szeder, pirospaprika, közepesen vörös, nagyon jó minőség/ár arányú bor.

 

Szólj hozzá!

Furmint tovább....

2011.03.04. 09:16 august

  Mivel az előző eresztés nem ízlett annyira, ezért úgy éreztem érdemes tovább kísérletezni; így lett a tegnapi vacsora tőkehal fehérboros sajtszósszal, és saláta joghurtos öntettel. A választás pedig egy 2007-es Patricius furmintra esett. Ez igen nagy ugrás volt az előzőhöz képest; sokkal gyümölcsösebb, lágyabb és simább volt. A savak nem annyira voltak intenzívek, talán éppen ettől lett sokkal finomabb....

Szólj hozzá!

FurmintFebruár

2011.03.02. 16:52 august

 Itt most nem részletezném a fent említett rendezvényt; arról már írtak és írnak mindenféle hozzáértő/résztvevő/rendező urak.

Viszont az események fényében úgy tartottam illene furmintot innom "ezen a szép ünnepen".A vacsora csirkekuglóf salátával és saját keverésű joghurtos öntettel; a desszert vörös gyümölcssaláta tejszínhabbal.Két fajta furmint került terítékre: főételhez egy 2008-as, a desszerthez pedig egy 2007-es kései szüret.

Most először ittam furmintot, és nem is volt rossz; enyhén fűszeres és utóíze enyhén savas, de nem kellemetlenül, inkább olyan "összefut a nyál a szájban" mértékű. A csirkéhez passzolt, bár én inkább vörös párti vagyok. Utóízében a körte és egres jött elő.

A kései szüret édes furmint íze nagyon jól harmonizált az enyhén savas vörös gyümölcsökkel.Édes, de nem nehéz; könnyed, nem olajos és nem savas.

Ára mindkettőnek 1500 Ft, bér a kése szüret csak 0.5 liter.

 

Szólj hozzá!

Baráti vacsora

2011.02.23. 19:23 august

A hét végén egy régi barátomnál vacsoráztunk, és mivel vendégségbe nem illik üres kézzel menni, ezért vittünk is valamit. Csak egy valamit, mert persze az igazi Úriemberek két valamit visznek.Miért kettőt?Egyet ajándékba, egyet meginni. Régi és remek barátságunkra tekintettel csak inni vittünk valamit.

Találomra választottam, mert nem tudtam mi lesz a vacsora; szerencsémre leves után marhapörkölt volt főtt burgonyával, amihez remekül passzolt egy üveg 2007-es Vylyan ördög. Kékfrankos, merlot, kadarka és zweigelt cuvée ez a bor; a bitang erős pörkölttel is harmonizált, különösen utóízben, ahol a paprika lángolása mellett érződő gyümölcsös íz már-már ördöginek hatott.... A lángokat eloltván tapasztalhattam meg valódi ízét; egyharmad barrique és a sokféle szőlő miatt intenzív vörösgyümölcs íze van. Sima, száraz, nem túl erős; utólag sem 'ütött' az alkohol.Tényleg igaz a mottó az üvegen: "Nem kifinomultsága, hanem életereje az, ami rabul ejt."

Az ördög név nem valami hangzatos marketing név, hanem a hely szellemét idézi:

"Egy régi mese szerint az ördög beleszeretett a boszorkány világszép leányába. De ahhoz, hogy elnyerje kezét, ki kellett állnia egy kemény próbát: ha egyetlen éjszaka alatt sikerül felszántania a környező földeket, mielőtt még a kakas megszólal, viheti mátkáját.Az ördög derekasan dolgozott, ám a boszorkány azért boszorkány, hogy ne állja a szavát. Még hajnalhasadta előtt lámpással belevilágított a kakas szemébe, mire az elkukorékolta magát. A csúnyán rászedett ördög világgá ment, a bocskorába került földet pedig időről-időre kiöntötte. A néphit szerint ezekből születtek a villányi hegyek szelíd lankái."

Más, régebbi mondák szerint azért nem sikerült neki a munka, mert nagyon köves volt a talaj, és "szikrázott az eke mint a ménkü".

Remek ár/érték arányú bor!

Szólj hozzá!

Valami régi-régi 'újdonság'

2011.02.22. 17:24 august

 

Jártomban-keltemben, bornézegetés és vásárlás közben megakadt a szemem egy lila címkés boron.Az volt ráírva: Wunderlich Siller 2008.

Nosza, utánajártam, miféle-fajta jószág ez, és a Wikipédiában a következőket találtam róla:

 

Siller ( Kastélyos bor )

A siller bor nem egy szőlőfajtára utal, siller szőlő nem létezik ! A siller egy színtartományt jelent. Ezen a néven forgalmazott bor egyszer jobb máskor rosszabb minőségű, árnyalata is változhat. Valójában a siller bor szine rózsaszín! Több száz éves múltra tekint vissza, akkoriban vegyes szüreteléssel szedték, egy puttonyba rakva a vörös és a fehér fürtöket is. A mai bortörvény már tiltja ezt a megoldást, siller bor csakis kékszőlőből készülhet, ezért ízében ma már nem találhatunk fehérbor zamatot. A mai sillerborok szine már sötétebb. A rosé bornál tovább tovább áztatják a héjon, ezért több szín és cserzőanyag oldódik ki. A siller bor magyar és német sajátosság.(forrás: wikipedia.org )

 

Egy könnyű, tésztavacsorához ( tortellini, paradicsomszósz, parmezán ) meg is kóstoltuk.Könnyed, halványpiros színű bor; mivel a testes, férfias borokat jobban kedvelem ( és gyakrabban is iszom ) ezért nekem túl könnyed is volt (az asszonynak viszont ízlett...).Ízre kellemes, közepesen savas; annyira nem 'beszélgetős' és nem is itatja magát.Érzésre viszont passzolt a vacsorához.Wunderlich úr szerint cseresznye, málna és ribizli ízjegyek érezhetőek, nekem inkább a ribizli tűnt ki leginkább, bár savasságban és ízjegyekben bizonyosan befolyásoló tényező volt a paradicsomszósz, amit szokás szerint bazsalikommal,kakukkfűvel, oregano-val, vörös- és fokhagymával,kis szerecsendióval, cukor hozzáadása nélkül készítettünk. 

Ára kerek 2000 ft.

 

Szólj hozzá!

nyugalom...

2011.02.13. 00:00 august

Kávézás közben gondoltam hogy kellene valami finom bort inni....

Végignéztem a borlapot, és Figula lett a a szimpatikus. 'ha le akarsz nyugodni Figula a frankó' ahogy a nóta is mondja, 2008-as Balatonfüred-Csopaki Cabarnet Sauvignon-Cabarnet Franc-Merlot tényleg nyugtatólag hat az idegekre; kellemes, 13%  nem túl erős, dió-szőlő kellemes utóíz, enyhe, 'ízletes' savak (összefut a szájban a nyál), beszélgetős nedü.Kis szellőztetés kellett neki, kb. 10 perc után bontakozott ki....

Ára 2500 ft.

Szólj hozzá!

vacsorára

2011.02.10. 11:07 august

 Főzőcskének indult, pestoval töltött csirke cheddar-ral  és  salátával, amit szétcsapattunk egy üvegy 2006-os Szeremley-féle Badacsony Cuveé-vel.

Nagyon kellemes ize volt, nem annyira sima, picit erős, enyhén savas, gyümölcsillatú, tisztán  száraz.utóíze kellemes, igazi bor, bár a címkén sajna nem volt rajta hogy milyen szőlőfajtákból készült.

ára nagyon méltányos, 1400 ft.

 

Szólj hozzá!

Boldog szülinapot!

2011.02.06. 01:31 august

Pár évvel ezelőtt (még a VBK-s korszakomban) a nővérem szülinapjára jó ötletnek tünt egy üveg bort venni. Szereti is, tudja is mi a jó, hát úgy gondoltam választok valami drága(!) bort, az áron kívül pedig számomra a márka és a cimke dizájnja volt a döntő. Fiatalság, bolondság....

Utólag kiderült hogy a 2004-es Wunderlich Lojzi cuvée nem volt rossz választás. Akkor a nővérem azt mondta, hogy majd egy különleges alkalommal kibontjuk...hát ez véletlenül pont akkor volt amikor másfél évvel később náluk jártam látogatóban.

Remek bor! Visszaemlékezve nagyon hajazott a sauska 13-ra, pedig tartalma portugieser, kékfrankos és cabernet franc házasítása. Ízre száraz, enyhén reszelős,erős, utóízen nem túl étcsoki ízű, inkább gyümölcsös. Wunderlich úr akkor nagon szimpatikus lett, bevásárlással egybekötött látogatást is tettem villányi palotájában. (Ez majd egy másik sztori lesz, "hogyan lehet több tízezret borokra elverni Villányban?" címmel.)

Még lehet kapni (2500 Ft. körül), úgyhogy be is szerzek egyet tartalékba.

Boldog szülinapot!

 

Szólj hozzá!

hol van már a tavalyi hó...

2011.02.06. 01:09 august

 Tényleg, hol is van? ma 10 fok volt, ami maradt, az is elolvadt,ami meg nem, az holnap (10 fok) fog. De azért az ember szívesen emlékszik a karácsonyra; halászlé, bajgli, finom borok....

Tavaly karácsonykor ajándékként (többek közt) egy palack Vincze 2006-os cabarnet sauvignon is terítékre került, amit sikeresen el is fogyasztottunk.

Vincze úr a következő jellemzést irja erről a boráról:

"Könnyed, gyümölcsösebb jellegű bort kínálunk a borkedvelők számára. Bíborvörös színű, egyedi illat- és zamatvilága, kellemes fanyarsága nap mint nap élményt jelenthet."

Tényleg élményszámba ment, egyedi illat- és zamatvilággal is találkoztunk, de érzésem szerint nem volt fanyar. Közepesen testes, kellemesen száraz vörösbor, karakteresebb mint villányi társai. Íze nem is annyira volt napfényes, bár ez lehet hogy csak a tél befolyása.

Hagymás krumpli, rántott hús, rakott hús és saláta társaságában iszogattuk, vagy finomabban szólva "szétcsapattuk" vele.

Ára 2400 forint.

Szólj hozzá!

megláttuk, megtetszett, megkóstoltuk

2011.02.04. 17:36 august

Szintén színes könyvben találtunk egy érdekes nevű bort, megtetszett, és megkóstoltuk.

Ugye mindenki átérzi a marketing hatását rohanó világunkra, ahol marketing nélkül sose értesülnénk az új és remek termékek végtelen soráról....a név: Sauska 13; kiejtve "sóskatizenhárom"...:) A palack design-ja egyszerű szürke label, közepén lyuk, mintegy színezve a szürke hátteret, felette diszkrét felirat hirdeti a márkát. A jobb sarokban még szerényen meghúzódik valamilyen díj logója.

Belül a palackban többfajta szőlő is található: Syrah, cabarnet sauvignon, cabarnet franc, és még egy utolsó is amire már nem emlékszem...

Kibontás után nem a megszokott (számomra) sima bor lapult az üvegben, hanem valami csudafajta! Ez a 'mix' ízlésre erős volt, gyümölcsös, egyszerű és nagyszerű, utóíze a 90%-os svájci csokiéra emlékeztetett... fogyasztás közben szomjas lettem, annyira száraz volt!

Kemény, férfias nedű ez, pörkölthöz, rostonsült húsokhoz gondolnám elsősorban.

Alkohol tartalma a kicsit keményebb, ára már a 'jobb' kategória.

 

 

Szólj hozzá!

szimpla.....

2011.01.30. 22:22 august

Vacsora: sült bratwurst, sült bacon

Köret:vajban párolt burgonya,vajbab,szívsaláta,paradicsom

Desszert:gesztenye

Ital:mátrai nagyrédei cabarnet sauvignon 2009

Íze:sima sauvignon,az átlagnál savasabb,cseppet reszelős.semmi extra érzés.

Hatás:szimpla,asztali bor vacsorához.

Ára:800 Ft.

 

 

Szólj hozzá!

már megittuk....

2011.01.30. 00:04 august

A közelmúltban volt a névnapom ami alkalmából kaptam egy borokról szóló nagy zöld könyvet (cím, szerző..nem a reklám helye:) ami csúcsborként emlegetett egy N.A.G Hanna nevű bort. Kigugliztam hát,és kiderült hogy ez biza Németh Attila...a művelt alkoholista.

Hát persze! Hogy is nem jutott eszembe? 'Elhivod a lányt egy randevúra-ha, legyen nálad otthon Németh Attila-ha....' egyébként Németh úr szereti ha a bor élvezete közben barátságok és szerelem születik...úgy éreztem tényleg lesz valami...

Úgyis arrafelé volt dolgom, megnéztem hát a burjú máját, ahol az is kiderült hogy ki az a Hanna, és hogyan függ össze a nedüvel. Be is szereztem hát egy üveggel A Társaságtól, és egy remek vacsorán a desszert után kibontottam.

Megszagolván elsőre kiderült hogy szőlőből van, lehunyva a szemem úgy éreztem éppen szüret van, meleg poros nyárutó, eszembe jutottak a remek szüretek a Grószfaterral....

csodálatos sárgamuskotály,édes, vastaggyűrűs, gyümölcsös, olajos, illatos, fenomenális! Ez volt a második desszert! Kézműves bor, 1100 palack készült belőle. Felejthetetlen élmény volt, persze az ára is... 

Szólj hozzá!

jazz,bor,lazulás...

2011.01.27. 23:02 august

Leültem meghallgatni a csütörtök esti jazz szekciót az egyik (még) használható csatornán.

Társaságnak egyebek (nő,kandallóbol áradó meleg, parmezán és némi pisztácia) mellett egy üveg Tiffán's villányi Cabarnet sauvignon & franc 2007-et választottam.

Közepesen száraz; erős, amit nem lehet érezni, és rendkívül gyümölcsös mind ízekben, mind illatokban. Beszélgetésekhezek kicsit ütős, de a ma esti melankólikus-effektes jazzhez kiválóan hangolja az agyat. Piaci ára kissé drágább, mint egy esti itóka reális ára (3600 Ft)...ezért hagyok belőle holnapra is...

A koncert jazz az almafák alatt, az előadás pedig th 4th dimension fantázianevet hordozza.

Szólj hozzá!

első bűnbeesés

2011.01.27. 17:07 august

Amikor is elkezdődött, egy üveg 2007-es Chateau-teleki cabarnet sauvignon volt az ihlető.

Szeretem ha erős és vörös (paraszti izlés), és ezeknek a kritériumoknak teljesen megfelelt, viszont nem volt savas vagy kénes, és meglepően szőlő íze volt....sima, kellemes íz, lassú bódító hatás kísérte... ára 1800-1900 forint volt akkor, úgy láttam ez azóta sem változott. Magában fogyasztva kiváló.

Karácsony volt, a nővérem választotta, azóta is hálával gondolok rá..:)

Szólj hozzá!

indul a ....

2011.01.27. 16:51 august

 Kedves idetévedt érdeklődő!

18 évesen még csak a VBK volt iható számomra, majd nővérem kitartó unszolására megkóstoltam egy minőségi(bb) bort. Először csak izlett, majd orvos barátaim további ajánlására felelőségteljes fogyasztásba kezdtem, persze ezt is csak  egészségem, és a kiválló hazai borászok védelmében.

Megfogadtam, hogy ezentúl amikor tehetem mindig fogok fogyasztani (mértékkel és felelősséggel) magyar bort.

Amatőrként vágtam bele, majd a sokadik palack után már azért piszkáltak hogy a szerzett tapasztalataimat miért nem írom le.

Hát tessék, egy amatőr tapasztalatai....

Egészségünkre!

Szólj hozzá!

sárdonééé, sárdonééé, a mátrajjajai német sárdonééééé.....

2011.01.27. 16:45 august

 Chardonnay, chardonnay

A mátraaljai Németh chardonnay.

Igyál fröccsöt nyáron, de ebbe a borba
Ne tegyél semmit, ebbe nem kell a szóda,
De botrány, hogy nem tér ki a Btk.
Arra, hogy emberiség elleni büntett a VBK.
25 fölött kólát a borba
Nem rak már senki, maximum az orrba.
Tisztán nyomom, szóda nélkül tisztán nyomom,
Legalábbis portugieser fölött haver, én tisztán nyomom.
Ha te azt mondod, az Alföldön csak pancsolt bor van,
Mondok valamit, hülyegyerek, ott van a Frittmann.
Úgysem fogod megkóstolni, hiába mondom neked,
Ha borra mindig egy non-stopba b4szod el a pénzed.
Piros Marlbit szívva csinálja a borát,
Tokajon a százpontos Ács Karcsi a király.
Bock, Varéb, Gere Zsolti, New Generation
A franciáknak üzenem, hogy legyenek résen
A présen, a présen, mer' keményen tolják a fiatalok,
a New Generation.

Legalizáld, legalizáld,
A borból a minőséget legalizáld

Gargarizáld, gargarizáld,
A borból a minőséget gargarizáld.

Nem csak az irsai jó,
Szárnyashoz rizling is fogyasztható
Nem csak az irsai jó,
Fröccsnek a rizling is nekem való-ó.
Megtört a kocsi, nem fizet a casco,
Ha le akarsz nyugodni, Figula a frankó.
Elhívod a lányt egy randevúra-a,
Legyen nálad otthon Németh Attila-a.
Ezüstös reflexek, kerek savak
Ilyet csak akkor mondj, ha ezek neked nem csak szavak, jó!
Ne add, ami lúgos, ne add, ami meleg,
Hallom lesz fesztivál, Etyek várjál, megyek!
Kiderítem, melyik pavilon a faja,
Aztán elmegyek egy jó Bock and Roll partyra.
Tokaj, a tőkekirály,
a magyar bor hírét mindenhova vidd oda,
Tokaj, a tőkekirály,
Ha külföldi vagy gyere ide, igyál, ne légy már toha.

Legalizáld, legalizáld,
A borból a minőséget legalizáld

Gargarizáld, gargarizáld,
A borból a minőséget gargarizáld.

Még több napfényt,
Még több napfényt ide.
Kiülünk a teraszra a kismalaccal,
Felhozok a pincéből egy palackkal.
Mi van itt, nézzük, milyen a hangulatod,
Kóstolunk rá fajtát és évjáratot.
A cuvee arra jó, a kadarka amarra jó,
Vagy egy '97-es a legrosszabból,
Meló után ez a legjobb.
Vagy amitől a Tordai halucinál,
Kiállításmegnyitókra el is passzolhatnám.
Ingyen bornak jó,
Újságíróknak, művészeknek jó.
Mára azonban egy különleges borom van,
Nem ütjük meg magunkat, flancolunk a Minika(???)
Hé-hé-hé-hé, Dominika, 
Hé-hé-hé-hé-hé Dominika.
Átjön még a Miska is, ha meghallja a reaggaet,
Hozza a nejét is, és még a vejét is.
Egymás vállán sírunk egy üveg után,
Együtt nevetünk két üveg után.
Együtt rappelünk (rókázunk) három üveg után,
Aztán kidőlünk, haver egymás után.
Hé-hé-hé-hé, Dominika, 
Hé-hé-hé-hé-hé Dominika, Dominika, szeretlek.

Szólj hozzá!